leidenislamblog

Turkse soap voor gerecht gedaagd

Turkse soap voor gerecht gedaagd

Als het aan de Turkse premier Erdoğan ligt, verdwijnt de soap over het leven van sultan Süleyman de Grote vandaag nog van het scherm. De sultan wordt neergezet als een slechte moslim en dat schaadt het historische zelfbeeld.

De Turkse premier Recep Tayyip Erdoğan (Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling, AK-partij) overweegt om de Turkse soapserie Muhteşem Yüzyıl (Gouden Eeuw) voor het gerecht te dagen. In De Gouden Eeuw staat het leven van de 16e-eeuwse sultan Süleyman de Grote centraal; tijdens het hoogtepunt van de macht van het Osmaanse Rijk. Dit prachtige kostuumdrama, dat al bijna twee jaar wordt uitgezonden, vertelt vooral over de intriges die zich in het paleis afspelen, alhoewel ook de politieke strijd met de christelijke machthebber van die tijd aan de orde komt.

Van het begin af aan is er kritiek geweest op deze serie. Men vond het een belediging van de Turkse natie dat de sultan in deze serie afgebeeld wordt als een man die zich in huiselijke kring bezighoudt met het slijpen van edelstenen en het geruzie onder de vrouwen in de harem. Dit beeld zou niet historisch zijn. De sultan, die ook de positie van kalief had - vertegenwoordiger van God op aarde en wereldlijk leider van de (soennitische) moslimgemeenschap - zou worden voorgesteld als een slechte moslim, die zich niet aan de ge- en verboden van de islam houdt. Desondanks is de serie nog steeds zeer populair en is – nagesynchroniseerd - verkocht aan talloze landen in het Midden-Oosten, Afrika, de Balkan, Rusland en Centraal Azië. Naar verluidt is er ook in Europa belangstelling voor de serie. Een documentaire op de Franse televisie over de serie werd zeer goed bekeken. Inmiddels zijn er in Turkije meerdere andere ‘historische’ series te zien, gemodelleerd naar de Gouden Eeuw. Sinds kort is er zelfs een parodie op de serie te zien.

Afgelopen zondag 25 november 2012 sprak premier Erdoğan in een toespraak over de centrale rol die Turkije in de wereldpolitiek speelt, en hoe deze serie een verkeerd beeld van het Turkse verleden schept: “Ik denk dat zij [de seculiere oppositie, PdB] degenen op het televisiescherm beschouwen als onze voorouders, dat die zo zijn als in de Gouden Eeuw-documentaire. Maar zulke voorouders hebben wij niet. Zo’n ‘Wetgever’ [bijnaam van sultan Süleyman], zo’n Sultan Süleyman kennen wij niet. Hij bracht dertig jaar van zijn leven door op de rug van een paard. Niet in het paleis, zoals jullie dat in de soapseries zien. Prent dit goed in jullie hoofd en knoop het in je oren. Ik veroordeel de regisseurs van die series en de eigenaren van die televisiezenders voor het oog van mijn natie. We hebben de betrokkenen gewaarschuwd, maar we wachten nu tot de rechter zijn noodzakelijke beslissing neemt.”

Uiteraard heeft deze uitspraak een storm van reacties losgemaakt in de Turkse media en op sociale media. De seculiere oppositie, de Republikeinse Volkspartij (CHP), vroeg zich in het parlement af of er in de nieuwe Grondwet, waar op het moment zoveel om te doen is, moet worden vastgelegd dat de premier tot taak heeft om soapscenario’s te beoordelen. Hoewel iedereen erkent dat de serie niet altijd historisch verantwoord is, vragen velen zich af wat Erdoğan bezielt om een fictionele televisieserie als documentaire te beschouwen. Voorstanders van het beleid van de AK-partij scharen zich achter hun premier.

0 Comments